مهدی عربصادق، کارشناس انرژی، در گفتوگو با زینب زرین فر خبرنگار روابط گستر، درباره دلایل ناترازی انرژی در کشور گفت: راندمان نیروگاهی ما یکی از پایینترینها در دنیاست. در بسیاری از کشورهای جهان با مصرف حدود 1080 میلیارد مترمکعب گاز، حدود 7000 تراواتساعت برق تولید میشود، اما در ایران این نسبت به کمتر از نصف کاهش یافته است. شدت انرژی ما 14 برابر میانگین جهانی است، اما این موضوع بیشتر ناشی از ناکارآمدی در تولید و انتقال انرژی است، نه مصرف.
وی افزود: یکی از دلایل اصلی این وضعیت، وجود رانتهایی است که مانع واقعیسازی قیمت حاملهای انرژی شدهاند. وزارت نیرو نهتنها راندمان پایینی دارد، بلکه با ساختار فعلی به نوعی وبال منافع و منابع ملی کشور تبدیل شده است. تلفات شبکه انتقال برق بسیار بالاست و متأسفانه هیچ ارادهای برای اصلاح ساختارها در این زمینه وجود ندارد.
عربصادق ادامه داد: در سال گذشته حتی یک مگاوات هم به ظرفیت نیروگاههای سیکل ترکیبی کشور افزوده نشده است. تا بهمنماه که من آمار دارم، هیچ نیروگاه سیکل ترکیبی جدید احداث نشده و اسفندماه نیز به نظر نمیرسد تغییری حاصل شده باشد.
این کارشناس انرژی با انتقاد از فرصتطلبی برخی افراد در شرایط بحرانی انرژی گفت: عدهای از ناترازی انرژی برای خود کیسه دوختهاند. با استفاده از زمین، ارز و منابع رانتی، تلاش میکنند با ادعای سرمایهگذاری در حوزه انرژی خورشیدی، منافع شخصی خود را تأمین کنند. این افراد خون ملت را میزنند و میخورند.
وی تأکید کرد: یکی از مصادیق آشکار سوءمدیریت در حوزه انرژی، نحوه برخورد با انرژی خورشیدی است. شبکه برق کشور ما توان جذب این حجم از انرژی خورشیدی را ندارد. دولت نیز توان پرداخت تعهدات مالی سنگینی که در این حوزه بهوجود آمده ندارد و این موضوع میتواند به ورشکستگی کشور منجر شود.
عربصادق خاطرنشان کرد: انرژی خورشیدی خوب است، اما نه به شکل فعلی. در دنیا از آن فقط برای تنوع سبد انرژی استفاده میشود، نه برای بار پایه. ضریب بهرهوری انرژی خورشیدی حدود 25 درصد است، چون بیشتر از پنج تا شش ساعت در شبانهروز نمیتواند برق تولید کند. بنابراین هزینه سرمایهگذاری آن، در مقایسه با نیروگاههای پایدار مانند سیکل ترکیبی، بسیار بالاتر است و باید در محاسبه، هزینه آن را حداقل 4 تا 5 برابر بیشتر در نظر گرفت.
وی ادامه داد: در شرایطی که انرژی خورشیدی ضریب بهرهوری و پایداری پایینی دارد و شبکه هم توان جذب این میزان تولید را ندارد، اصرار بر توسعه آن تصمیمی غلط و پرهزینه است. ما الان در اصفهان «حبس تولید» داریم، یعنی تولید انجام میشود ولی به دلیل ضعف شبکه، برق منتقل نمیشود. در جنوب کشور هم همین وضعیت را داریم.
عربصادق افزود: شما برای ساخت تنها 10 کیلومتر خط انتقال برق با دهها معارض حقوقی مواجه میشوید. این مشکلات شبکه انتقال، که کمتر مورد توجه قرار گرفته، باید اولویت اصلی کشور باشد. اگر وزیر نیرو واقعاً قصد اصلاح دارد، باید درِ اتاقش را بر روی کاسبان انرژی خورشیدی ببندد.
عربصادق تصریح کرد: تنها راه برونرفت از ناترازی انرژی، توسعه شبکه انتقال و بهسازی نیروگاههاست، نه توزیع رانت به بهانه انرژی خورشیدی. حبس تولید را باید با شبکهسازی حل کرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره طرح تفکیک وزارت انرژی و وزارت آب که در مجلس مطرح شده گفت: بله، این تفکیک میتواند تا حدی تعارض منافع بین وزارت نیرو و نفت را کاهش دهد، اما مشکل اصلی این است که سبک مدیریت مدیران فعلی، فشل و بیتوجه به منافع ملی است. من معتقدم مدیریت صنعت برق باید به اقتصاددانها واگذار شود، نه مهندسان؛ چون بحران فعلی برق، بحران اقتصادی است نه صرفاً فنی.
عربصادق ادامه داد: وزارت نفت هم حساب دخلوخرجش را ندارد. مثلاً در همین حوزه انرژی خورشیدی، دولت تعهداتی برای آیندگان ایجاد کرده که به نفع رانتخواران امروز است. کسانی که الان با ظرفیتهای بالا تقاضای مجوز نیروگاه خورشیدی میدهند، نه تخصصی دارند، نه تجربهای. فقط آمدهاند از رانت استفاده کنند.
وی در پایان تأکید کرد: رانتهای سنگین در حوزه انرژی خورشیدی در حال توزیع است. در آینده شاید نام این افراد در فهرست مفسدان اقتصادی ثبت شود، اگر امروز جلوشان گرفته نشود.
0 دیدگاه